toen

Vroeger werd het onderhoud van websites gedaan met een speciaal programma en was het belangrijk kennis te hebben van HTML, de basistaal van het internet.
Websites werden onderhouden door webmasters.

nu

Tegenwoordig is het mogelijk ook zonder speciale kennis een website te onderhouden, wanneer die is gebouwd in een Content Management System (CMS). Als gebruiker logt u simpelweg in op uw website, waarna u hem kunt onderhouden in een tekst-bewerker (te vergelijken met een programma als Word).
Zo’n CMS is WordPress, een flexibel en eenvoudig te gebruiken systeem, dat continu wordt verbeterd en uitgebreid door een wereldomvattende groep gebruikers en ontwikkelaars. Ik zal u instrueren, maar ook op internet is er veel over te vinden.
Voor mijn klanten stel ik een eigen online handleiding samen, die precies vertelt wat van belang is.

Bij een CMS, en dus ook bij WordPress, is voortdurend technisch onderhoud van belang. Hackers zitten niet stil en het is daarom belangrijk de site ook op technisch vlak bij te houden. Updates van WordPress zelf, van het gebruikte ontwerp en eventuele plugins – ze moeten worden bijgehouden.

af en toe

Soms is het nog steeds handig een zgn. statische website te laten bouwen (zonder CMS), vooral wanneer het om een site gaat waarvan de content niet of nauwelijks verandert, bijv. voor de presentatie van een boek – ook dat kan ik verzorgen.
Een dergelijke site vergt vervolgens eigenlijk geen onderhoud meer.

Frank heeft mij op een gestructureerde en prettige wijze geholpen met het vernieuwen van mijn website Ongerepte-Natuur.nl. Behalve zijn kennis van het bouwen van de site, gaf hij ook handige vormgeving over bijvoorbeeld een mogelijke pagina-indeling en het kleurgebruik. Ook na de oplevering houdt hij zorgvuldig contact met je over relevante updates . Als ik het twee woorden het werk van Frank zou typeren: zorgeloos webbeheer.

Stefan Pasma, Ongerepte Natuur